Σέλι Αμπέλου

Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Το εστιατόριο «Σέλι Αμπέλου» βρίσκεται τοποθετημένο σε υψόμετρο 910μ., ανάμεσα στους περήφανους ορεινούς όγκους του Οροπεδίου Λασιθίου, μια περιοχή προικισμένη από τη φύση.




 Η συγκεκριμένη τοποθεσία όπου αυτό βρίσκεται, ονομάζεται «Άμπελος Αυχην» και αποτελούσε ανέκαθεν φυσικό πέρασμα προς το εσωτερικό του Οροπεδίου.


 Στο σημείο αυτό, πάνω στις δυο πλαγιές του βουνού αντικρίζει κανείς 24 επιβλητικούς, πέτρινους αλευρόμυλους, από τους οποίους σήμερα μόνο 3 σώζονται εξ ολοκλήρου. Βέβαια η θέα από το σημείο αυτό χαρακτηρίζεται μαγευτική. Από την μεριά του Νομού Ηρακλείου, το μάτι φτάνει μέχρι τη θάλασσα, ατενίζοντας εντωμεταξύ βουνά, φαράγγια, πεδιάδες και χωριά, ενώ παράλληλα από την μεριά του Νομού Λασιθίου μπορεί κανείς να γευτεί μια πρώτη, πανοραμική άποψη του Οροπεδίου που απλώνεται μπροστά του.
Το Οροπέδιο Λασιθίου αποτελείται από μια καταπράσινη,


 καλλιεργήσιμη πεδιάδα περικυκλωμένη από τα Λασιθιώτικα βουνά, στους πρόποδες των οποίων βρίσκονται τα 16 γραφικά χωριά της περιοχής. Παρά το ορεινό της περιοχής,

 840μ από την επιφάνεια της θάλασσας, απέχει μόλις 15-20 λεπτά από την κοντινότερη ακτή (Μαλλια).

Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, ο ίδιος ο Δίας, πατέρας των θεών, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, γεννήθηκε στον ευλογημένο αυτό τόπο. Χιλιάδες κάθε χρόνο επισκέπτονται το σπήλαιο του Ψυχρού,


 «Δικταίον Άνδρον» όπου φέρεται να γαλουχήθηκε ο αρχαίος θεός.

Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής είναι οι εκατοντάδες, κάποτε χιλιάδες, ανεμόμυλοι, οι οποίοι χρησίμευαν για την άντληση νερού με σκοπό το πότισμα των ποικίλων καλλιεργειών του κάμπου. Άλλωστε, η περιοχή φημίζεται για τα αγνά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της.


 Δεν θα ‘πρεπε να παραληφθεί επίσης ότι πρόκειται για έναν τόπο μοναδικό από φυσιολατρικής απόψεως, και μάλιστα χαρακτηριζόμενο από πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Ανάμεσα στα πολλά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής,


 άξια ιδιαίτερης αναφοράς είναι κυρίως τα Μοναστήρια της Παναγιάς της Κεράς και της  Μονής Βιδιανής με τη μακρά ιστορία τους.


 Σε παρακείμενο χώρο του τελευταίου στεγάζεται και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Επιπλέον στο χωριό Άγιος Γεώργιος λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο, όπως και ένα ακόμη μουσείο αφιερωμένο στην ιστορική μορφή του εξέχοντα Έλληνα πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου.